Augustusmaand - Jawamaand

134 jaar Javaanse immigratie

Indonesië over Suriname

 “Wij zijn geneigd eenheid in verscheidenheid van de culturele kant te benaderen. Dat is vanzelfsprekend, aangezien de inzichten en hoorbare kenmerken van de diverse culturen zowel in Indonesië als Suriname, worden gebruikt om een beeld van eenheid op te roepen.”

Integratie betekent ook strijd

“Folklore (muziek, dans, zang, klederdracht) is een stimulans voor de integratie. Maar in het dagelijks leven komen wij de waarheid tegen: integratie betekent ook strijd. Ze gaat gepaard met spanningen. Integratie is een psychologisch en sociologisch proces.”

Huisgenoot

“Indonesië is een verre vriend en huisgenoot van Suriname. Een verre vriend, omdat Indonesië een onbekend land is voor de meeste Surinamers. Wij weten weinig van het leven en werken van het Indonesische volk.”

Militairen
“Een aantal Surinamers heeft in de dertiger en veertiger jaren als militair gediend in Indonesië bij het koninklijk Nederlands Indisch Leger. Na de oorlog kwamen zij terug naar Suriname, soms vergezeld van een levenspartner.”

Indo-Europeanen
“In diezelfde periode kwamen ook Indo- Europeanen naar de West. Ze hebben zich verdienstelijk gemaakt op het bestuurlijk vlak, met name in het leger. Deze Surinamers praten tot de dag van vandaag over de schoonheid van de natuur en de rijkdom aan cultuur in Indië.

Goede vrienden
“Als ontwikkelingslanden hebben Indonesië en Suriname veel gemeenschappelijke idealen en culturele banden. Daarom zijn deze twee volkeren bestemd om als goede vrienden voort te bestaan.”

Overeenkomsten
“Als wij Suriname en Indonesië met elkaar vergelijken, zien we verschillen en overeenkomsten. De verschillen springen meteen in het oog: Indonesië is een eilandenrijk in Azië met een miljoenen bevolking, terwijl Suriname, gelegen op het Zuid-Amerikaanse continent, een handjevol zielen telt. Indonesië kent een duizendjarige cultuur, Suriname bestaat maar een paar eeuwen.”

Dekolonisatieproces
Overeenkomsten tussen beide landen zijn er genoeg. Suriname en Indonesië maken beide een dekolonisatieproces door en worstelen met de natievorming: hoe eenheid in verscheidenheid te maken?

Rechtvaardigere wereld
Beide worden gerekend tot de Derde Wereld. Indonesië wil gezien worden als actief en onafhankelijk. Voor Suriname geldt dat evenzeer. Beide landen wensen een rechtvaardigere wereld.

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren