Columbus neemt De Nieuwe Wereld in bezit. De Europeanen hadden het zwaard in de ene en de Bijbel in de andere hand.
Het godsdienst ei van Columbus
Het idee ‘Suriname is een gezegend land’ heeft postgevat. Ons land wordt niet geplaagd door natuurrampen. Het natuurschoon, de exotische flora, fauna en vruchtbaarheid van ons land worden alom geloofd, uitgebeeld, beschreven, gedicht en bezongen.
Christelijke achtergrond
De bevolking heeft voor een goed deel een christelijke achtergrond afkomstig van uiteenlopende denominaties: rooms-katholiek, moravisch, protestant, luthers, nederlands hervormd, baptisten, methodisten, zevende dag adventisten, volle evangelie en andere christelijke stromingen.
De Nieuwe Wereld
Het christendom heeft vanaf de oer koloniale tijd grote invloed gehad op de ontwikkeling van ons land. Columbus legde het godsdienst ei in De Nieuwe Wereld. De Europeanen brachten het christendom naar onze contreien.
Tollerantie
De godsdiensttolerantie vanaf de eerste dagen van de volksplanting heeft Suriname gemaakt tot een toevluchtsoord voor Europeanen die, vanwege hun godsdienstovertuiging, naar het leven gestaan werden.
Zeeschuimers
De Zuid-Europeaan Alonso de Ojeda behoorde tot de bemanning van Columbus tijdens zijn tweede reis naar De Nieuwe Wereld. Amerigo Vespucci mengde zich in het gezelschap. De zeeschuimers keerden met goud dat zij hadden ‘gevonden’ aan de Caribische kust van Zuid-Amerika, terug naar huis. Zie daar het ontstaan van de verbeelding: El Dorado!
Veroveraar
Hij, die zou worden de Veroveraar Domingo de Vera, kwam op hetzelfde spoor, naar deze mythische goudstad. Het najagen van goud en andere rijkdommen voerde hem naar het land van vele waterwegen, waaronder de Marowijnerivier en de Corantijnrivier, en nam het gebied in bezit voor het Spaanse Koninklijk Huis. Op dat moment maakte niemand bezwaar.
El Dorado
De rijkdom van ons gebied werd met gemak onderworpen. De zoektocht naar El Dorado zette zich voort… De Vera trommelde gelukzoekers, avonturiers, soldaten, priesters, monniken en ander volk op om, met het zwaard in de ene hand en het kruis in de andere, El Dorado in bezit te nemen.
Engelsen
Op den duur kregen andere Europese mogendheden vaste voet aan de grond in het gebied. In 1650 vestigden zich Engelsen aan de Surinamerivier. De nadruk verplaatste zich van goud naar landbouw.
Godsdienstvrijheid
De groei zat erin. Om planters aan te trekken werd Suriname aangeprezen als land waar er godsdienstvrijheid bestond. Daar kwamen onder andere Portugese Joden op af.
Abraham Crijnssen
In 1667 nam de Zeelander Abraham Crijnssen Suriname over. In Europa had de Nederlandse godsdienstige sekte de Labadisten het moeilijk. Op stang gejaagd en vervolgd weken enkelen uit naar Suriname en vonden een goed onderkomen en maakten de religieuze diversiteit groter.
Protestanten
De Hugenoten, Franse Protestanten vonden, vervolgd als ze waren in het katholieke Frankrijk, ook hun weg naar Nederland waar Protestanten heersten.
Susanne du Plessis
Van daar maakten enkelen de sprong naar Suriname. De Hugenoot Wigbold Crommelin werd gouverneur van Suriname en wie kent Susanne du Plessis niet als symbool van de wrede slavenhouder in Suriname?
Broeder Gemeente
Unitas Fratrum, De Evangelische Broeder Gemeente Suriname dateert uit de 18de eeuw. Deze Hernhutters werden in Europa gedwarsboomd. De Moravische Broeders konden zich niet naar behoren ontplooien. Vooral dogmatische geloofspunten zorgden voor spanning. In Suriname groeide de Evangelische Broeder Gemeente uit tot het grootste protestantse kerkgenootschap.