Deel 7 van 37

Wij en de wereld

Bananenmanieren

Volgens Van Dale wordt met ‘bananenrepubliek’ schertsend bedoeld: kleine, instabiele Midden-Amerikaanse republiek met een hoge bananenproductie.

Trots
Ecuador, gevestigd aan de westkust van Zuid-Amerika, voelt zich hierdoor niet minderwaardigheid. In tegendeel wordt deze titel met trots opgeëist. Machala, de hoofdstad van de provincie El Oro, noemt zich de Bananenhoofdstad van de Wereld. Er wordt in die contreien neergekeken op de Europeaan, aan wiens bananenmanieren het één en ander schort.

Bemorsen
De Europeaan ontkleedt de vrucht, legt die helemaal bloot en bemorst de handen aan het sappige vruchtvlees. Volgens de Ecuadoriaan dient de banaan vanaf de zachtere onderkant halverwege in drie slierten geschild te worden en aan de schil worden vastgehouden, zonder het vruchtvlees aan te raken.  Gaandeweg de consumptie wordt de schil verder naar beneden getrokken.

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren