Caribbean Blue

Het Caribische Gebied, een eilandenrijk (waarvan een aantal piepklein) met een handjevol bevolking, is een Engelstalige- geografische en politieke entiteit.

Zinnebeeld
Als er in de wereld wordt gesproken over het Caribisch Gebied komen blauwgroene zeeƫn, parelwitte en zonovergoten stranden in gedachten. De kleurschakering Caribbean Blue is naar deze blauwgroene wateren genoemd. Het is geen toeval dat het zinnebeeld van Caricom deze kleur draagt.

Nadelige positie
Suriname neemt binnen Caricom, net als de Spaanstalige en Franstalige minderheid in de Caricom een nadelige positie in. Het Engelstalig Caribisch Gebied heeft niet alleen de taal gemeen. Het zijn volken, gekoloniseerd en gevormd door dezelfde koloniale machthebber. De rechtsstructuur verschilt. De opvoeding is anders dan bijvoorbeeld in Suriname.

Comon Wealth
Hoe moet Suriname zich een weg banen in gemeenschap met landen, die onderling eeuwenlang hechte historische banden met elkaar onderhouden en zich gebonden weten aan de Common Law (=gemeenrecht) en zich gebundeld weten in de Common wealth?Ā  Er prat opgaand dat ā€˜Equityā€™(= recht en billijkheid) hun standaard is.

Broedervolken
Het Caribische Gebied is een geografisch duidelijk weergegeven Ć©Ć©nheid. Ondanks het gaat om broedervolken zijn de verschillen vaak hemelsbreed.

Vreemde eend
De taal, de geschiedenis, de cultuur zijn ondanks overeenkomsten en raakvlakken heel verschillend. De Republiek Suriname, geen Engelstalig eiland zijnde, is een vreemde eend in de bijt. Gelegen op het vasteland in de kop van Spaanssprekend Zuid-Amerika plaatst Suriname zich in een afwijkende positie.

Integratie
Integratie binnen de regio komt niet zozeer vanwege de politiek. Integratie wordt werkelijkheid door de communicatie over en weer van mensen in alledaagse omgang. Dichters, schrijvers, artiesten, zangers… verwoorden en beelden de gevoelens van de Caribische mens uit.

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiƫren