Een moment opname tijdens de NPS-discussiebijeenkomst over: “Vrijheid van meningsuiting.”

Meer dan 12 personen gemuilkorfd

Het is mediadeskundige Neeta Ramcharan opgevallen, dat aanhoudingen jegens het beledigen van de president op de vrijdag kunnen plaatsvinden. Er kan daarbij sprake zijn van machtsmisbruik. De arrestant moet daardoor minstens het weekend achter de tralies doorbrengen, tot zijn advocaat op maandag voor hem kan opkomen.

Arrestaties
In vergelijking met voorgaande regeringen is het aantal personen dat vanwege het beledigen van het staatshoofd is opgepakt opvallend. De politie heeft vanaf het aantreden van Regering Santokhi op basis van de Muilkorfwetten meer dan 12 arrestaties verricht wegens belediging of laster of smaad van het staatshoofd.

Aangehoudenen
Aangehouden werden: V. Alessandro, Firen Ajaykumar, Rudolf Hasselhoef, Siebrano Pique (2 keer), Rendel Feller (2 keer) en R.Chanderdew, Siebrano Pique, Raoel Abdoelrahman, Mones Nazarali, Anthony F., Patrick K. en Gordon Mac Donald moesten er ook aan geloven. Hierbij zijn de personen die werden aangehouden bij protestdemonstraties niet meegeteld. De slachtoffers werden opgebracht en ingesloten. Geen van allen zijn voor de rechter gedaagd.

Niet door de beugel
Er werd aangeven dat het muilkorven niet alleen het tegengaan van kritiek op de president inhoudt. Belediging van het openbaar gezag, een openbaar lichaam of een openbare instelling; belediging van een ambtenaar gedurende of ter zake van de rechtmatige uitoefening van zijn ambt; belediging van hoofden of leden van de regering van een bevriende staat of een internationaal beschermd persoon, kunnen ook niet door de beugel.

Sociale media
Er wordt jacht gemaakt op personen die hun mening uiten. Dagelijks zijn er tientallen personen die uit de staatskas betaald worden, bezig met het afstruinen van sociale media om te kijken wie weer wat ‘verkeerds’ heeft gezegd.

Angstcultuur
Ambtenaren kunnen problemen krijgen als zij daarop worden betrapt. Ze kunnen aangesproken of gedwarsboomd worden. Hierdoor ontstaat er een angstcultuur. Men wordt bang om iets te zeggen.

Aanklacht bij OAS
Mediakenner Ramcharan deelde mee, dat mr. Milton Castelen een aanklacht tegen muilkorfwetten heeft lopen bij de Speciale Rapporteur Mensenrechten van de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Ontslag vanwege de muilkorf
Er zijn mensen ontslagen, weliswaar onder het mom van andere reden maar de indruk bestaat dat zij vanwege gedane uitspraken zijn gestraft.

DNA
Politici genieten bescherming. Zo moet bijvoorbeeld De Nationale Assemblee toestemming verlenen om ministers die gestolen hebben te kunnen veroordelen. Assembleeleden kunnen, als het de hamer van de voorzitter passeert, zeggen wat zij willen en kunnen daarvoor niet strafrechtelijk vervolgd worden.

Dwarsliggers
Mevrouw Ramcharan is de mening toegedaan, dat muilkorven ook binnen politieke partijen voorkomt. Leden die kritiek leveren zijn niet langer geliefd. Zij worden gezien als mensen die dwarsliggen.

Jogi versus Gajadien
VHP-hoofdbestuurs- en DNA-leden Mahender Jogi en Asis Gajadien liggen overhoop met elkaar. Jogi die zich in zijn eer en goede naam aangetast voelt, heeft mr. Kanhai (de advocaat van Bouterse) in de hand genomen en rectificatie binnen eenmaal 24 uur gevraagd van uitspraken over grondje pik. Het ultimatum is verstreken zonder dat Gajadien daarop is ingegaan. Mevrouw Ramcharan ziet een rechtszaak in deze als interessant, want dan kan worden gezien of er gronden zijn ingepikt. 

Uit de annalen van het  Tori Collectief

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren